Чим зайнята Ісламська Умма, коли Німеччина продовжує кидати виклик Америці?!

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

«Вашингтон примушує нас формулювати європейські відповіді у зв’язку з санкційною політикою. Це стосується Європи і Німеччини, коли США раптом неузгоджено і досить неспецифічно вводять санкції проти Росії, Китаю, Туреччини, а в майбутньому, можливо, і проти інших найважливіших торгових партнерів. Ми повинні на це реагувати»,

— заявив 27 серпня голова МЗС Німеччини Хайко Маас на щорічній конференції послів країни. «Перемога Трампа на президентських виборах показала Європі, що вона не знала Америку так сильно, як вважала», — додав він («Sputnik», 27.08.2018).

Німеччина почала сміливо виражати свої незалежні від Америки позиції, і в останні роки вона почала відкрито кидати американцям виклик, включаючи позицію по санкціям США у відношенні Росії, Китаю і Туреччини, які мають торгові відносини з Німеччиною. Ці санкції загрожують німецьким інтересам, і тому Німеччина встала перед лицем Америки, закликаючи до прийняття заходів в масштабах усієї Європи. Німеччина хоче зробити свої інтереси інтересами Європи, щоб використати останню в своїй торгівлі і зовнішній політиці, зміцнюючись за допомогою цього,як це робить Франція і як робила Великобританія.

Німеччина відкинула ідею озброєння України, запропоновану Америкою в епоху Обами, щоб втягти Європу у війну з Росією. Далі Німеччина в 2015 році підписала з Росією і Францією «Мінську домовленість» по деескалації озброєного конфлікту на сході України. Вона також відхилила вимоги США щодо ослаблення фінансових обмежень для Греції з причини фінансової кризи і зобов’язала Грецію до тому, що прийняла в 2015 році.

Коли Трамп прийшов до влади, американські політики рекомендували йому бути жорстким з Європою, особливо з Німеччиною. Він вилив свій гнів на Німеччину на конференціях НАТО і G7. Зовсім нещодавно на конференції НАТО в Брюсселі 11 і 12 липня він звинуватив Німеччину в тому, що та залежна від Росії. «У Німеччини є своя політика, згідно якої вона приймає свої рішення самостійно», — відповіла йому канцлер Німеччини Ангела Меркель. «Ми — не заручники ані Росії, ані Сполучених Штатів», — сказав міністр іноземних справ Хайко Маас («BBC», 12.07.2018). Таким чином, Німеччина почала проявляти політичну сміливість, стоячи перед лицем Америки.

Німеччина продовжує кидати виклик Америці. Німецьке інформаційне агентство «DPA» наводить слова Мааса відносно відносин його країни з Америкою від 25.08.2018 на заході з нагоди початку року Німеччини в США: «Вже давно прийшов час переоцінити трансатлантичне партнерство: тверезо, критично і навіть самокритично». Цією конфронтацією з Америкою Німеччина шукає можливість переглянути форму американсько-європейських відносин, вважаючи, що партнерства більше немає через ескалацію боротьби.

Тому Хайко Маас написав в статті в німецькій газеті «Handelsblatt»: «Сполучені Штати і Європа вже багато років віддаляються один від одного, а спільність інтересів і цінностей поступово сходить нанівець». Роки американської гегемонії над Європою, і особливо — над Німеччиною почали швидко відступати. Конфлікт загострився до такої міри, що «спільність інтересів і цінностей поступово сходить нанівець». Вони опинились по протилежні боки барикад. Вони є колоніальними державами, кожна із яких прагне до свої власних інтересів. Неможливо уявити одностайність між ними. Більш реальним здається боротьба між двома колоніальними державами, як це відбувалось раніше. Тимчасова одностайність продиктована перетином інтересів. Потім, коли зв’язок на основі інтересів порушується, починається конфлікт. Підтвердженням тому служать крупні війни між ними, як Перша і Друга світова війна. Якщо б не страх перед наслідками застосування ядерної зброї, між ними спалахнуло б полум’я Третьої світової війни. Капіталістична ідеологія, прийнята цими державами, не в змозі об’єднати їх. Одна держава, яка застосовує капіталістичну ідеологію, не має нічого спільного з іншими державами, які застосовують ту ж ідеологію. Вони навіть стають ворогами, тому що ідеологія вигоди не об’єднує людей, а розділяє, породжуючи постійні конфлікти і війни між послідовниками однієї і тієї ж ідеології або між ними і послідовниками інших ідеологій. Вони навіть можуть об’єднатись з послідовниками інших ідеологій проти своїх братів по ідеології, як це трапилось у Другій світовій війні, коли Америка і Великобританія об’єднались з Радянським Союзом проти Німеччини і Італії.

Міністр іноземних справ Німеччини закликав «створити сильну і незалежну Європу», визначивши це «головною метою зовнішньої політики Німеччини» і сказавши, що «Європі, якщо вона хоче зберегти ядерну угоду (з Іраном), необхідно створювати незалежні від США платіжні системи». Далі Маас сказав, що «відносини (Європи) зі Сходом почались до приходу нинішнього президента США Трампа», тобто Європа слідує незалежній політиці на сході — з Росією, Китаєм, Японією і ісламським світом, — і вона не погодиться бути підкореною політиці Заходу, тобто Америки. За основу нових взаємовідносин з Вашингтоном Маас вважає «розумним взяти ідею збалансованої співпраці», тобто щоб Сполучені Штати не домінували над Європою, а Європа не управлялась у зовнішній політиці Америкою, слідуючи за нею як у шкоду собі, так і на користь, ворогуючи і укладаючи мир з тими, з ким ворогує і укладає мир Америка.

В своїй статті міністр іноземних справ Німеччини висловився проти «стратегії, яка припускає, що Європі просто треба дочекатись зміни влади в Сполучених Штатах». Він порахував, що зміна правлячих людей в Америці не змінює її політику, будь то чоловік в уряді, такий як Обама, який ззовні обходився з Європою м’яко, але всередині був твердим, або такий як Трамп, з суворою поведінкою по відношенню до Європи. Обидва реалізовують міжнародну політику Америки — розвалити Європу і зберегти її під американською гегемонією, але роблять це двома різними способами.

Напруженість між двома сторонами почала зростати після виходу Сполучених Штатів із ядерної домовленості з Іраном. 8 серпня 2018 року Європейський Союз прийняв закон, який забороняє вступ в силу санкцій США у відношенні Ірану на території Європи. Сполучені Штати ввели митні збори на алюміній і сталь із Європейського Союзу. У відповідь Європа ввела 25-відсотковий тариф на американський експорт в Європу. Окрім того, США вийшли із кліматичної домовленості,підписаної в Парижі в 2015 році, якій схильна Європа. Трамп погрожував вийти із НАТО, а Європа закликала створити незалежну від НАТО силу. Трамп почав нападати на європейські країни з причини того, що вони не виконують зобов’язання домовленості по збільшенню витрат на оборону до 2%.

Усе це передвіщає підйом Німеччини та її спроби стати наддержавою. Але це також є передвісником конфлікту між великими колоніальними державами, чим мусульмани повинні скористатись. Адже мусульмани бажають звільнитись від оков колонізатора і не хочуть позбавлятись від одного, щоб потрапити у пастку другого, як нібито приречені на залежність. Постійне підкорення — це одна із якостей занепадницьких народів,які позбавляються від гегемонії однієї великої держави, щоб потрапити під панування другої. Як, наприклад, можна навести балканські країни, які не бачать шляху до звільненню і відродженню і не знають, як позбутись від лап колоніалізму і не потрапити у їх пастку. Ця якість не притаманна видатним народам, таким як Ісламська Умма, яка управляла світом на протязі тринадцяти сторіч, в тому числі шість сторіч як перша держава, яка не мала рівних. Доказом того, що Умма відмовляється від залежності і прагне до звільненню, відродженню і пануванню в усьому світі служить прояв сильної активності в виді спалаху революцій і повстань. Також свідченням прагнення Умми до величі є поява в ній ідеологічних партій, серед яких — Хізб ут-Тахрір, який займається політикою і набув успіху в цьому. Проте він набув успіху в цій справі не як в професії, а як в справі усього свого життя через характер ісламської політичної ідеології і характер його політичної діяльності. Хізб взявся за ту справу, яка вимагає втілення ісламських ідей і рішення людських проблем за допомогою законів Шаріату. Усі ці ідеї і закони є політичними, оскільки за допомогою них опікуються справи людей і здійснюється управління народами. Цей політичний ідеологічний Хізб більш старанно і свідомо, аніж німці, працює для відновленням найвеличнішої держави, яка буде справедливо управляти світом, поширюючи вірне керівництво і добро і забезпечуючи безпеку і мир серед усіх людей.

 

Асад Мансур
2 Мухаррама 1440 р.х.
12.09.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню