Народження прямого шляху

Статті
Друкарня

Дорогий читач, ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Кожного разу, коли наступає місяць Рабі уль-авваль, мусульмани згадують народження Посланця Аллаха — Мухаммада ібн Абдуллаха ﷺ. З його народженням сонце знань, справедливості і милості засяяло над усіма світами , розсіявши пітьму невір’я і несправедливості.

С приходом цього місяця ми повинні спитати самих себе: чи слідуємо ми шляхом Посланця Аллаха ﷺ? Чи дійсно ми на прямому шляху, чи ми збились з нього? Адже немає ніякого сенсу згадувати народження Пророка ﷺ,нехтуючи тим, що він приніс. Для нас ця річниця повинна стати лише іще одним приводом згадати його Послання. І важливою частиною цього Послання є слова Аллаха:

وَمَن لَّمۡ يَحۡكُم بِمَآ أَنزَلَ ٱللَّهُ فَأُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلۡكَٰفِرُونَ

«Ті ж, які не правлять згідно з тим, що ниспослав Аллах, є невіруючими» (5:44).

Якщо б Пророк Мухаммад ﷺ побачив, як ми нехтуємо цим аятом, нехтуємо правлінням на основі Корану і Сунни, прийнявши замість них закони і системи невір’я, що він сказав би нам? Що він сказав би Аллаху у відношенні нашого покоління? Чи заступився б він за нас, чи він повторив би слова із Корану:

وَقَالَ ٱلرَّسُولُ يَٰرَبِّ إِنَّ قَوۡمِي ٱتَّخَذُواْ هَٰذَا ٱلۡقُرۡءَانَ مَهۡجُورٗا

«Посланець сказав: «Господи! Мій народ закинув цей Коран» (25:30)?

Наш обов’язок сьогодні — усіма силами працювати над відновленням правління по законам Аллаха і протистояти системам і конституціям невір’я, які запроваджуються над мусульманами.

Користуючись випадком, ми повинні зрозуміти Послання Пророка ﷺ, щоб слідувати йому. Треба зазначити декілька пунктів відносно Послання:

1 — Воно — для усіх людей в усі часи і при будь-яких ситуаціях. Аллах говорить:

قُلۡ يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ إِنِّي رَسُولُ ٱللَّهِ إِلَيۡكُمۡ جَمِيعًا

«Скажи: «О, люди! Я — Посланець Аллаха до усіх вас» (7:158).

2 — Воно скасовує усі попередні шаріати. Аллах говорить:

ٱلَّذِينَ يَتَّبِعُونَ ٱلرَّسُولَ ٱلنَّبِيَّ ٱلۡأُمِّيَّ ٱلَّذِي يَجِدُونَهُۥ مَكۡتُوبًا عِندَهُمۡ فِي ٱلتَّوۡرَىٰةِ وَٱلۡإِنجِيلِ

«Які послідують за посланцем, неграмотним (не вміючим читати і писати) пророком, запис про якого вони знайдуть в Таураті (Торі) і Інджилі (Євангелії)» (7:157).

3 — Це заключне Послання. Аллах говорить:

مَّا كَانَ مُحَمَّدٌ أَبَآ أَحَدٖ مِّن رِّجَالِكُمۡ وَلَٰكِن رَّسُولَ ٱللَّهِ وَخَاتَمَ ٱلنَّبِيِّ‍ۧنَۗ

«Мухаммад — не батько кого-небудь із ваших чоловіків, а Посланець Аллаха і печать пророків (чи останній із пророків)» (33:40).

4 — Після приходу Мухаммада ﷺ з пророцькою місією стало обов’язковим вірити в нього, а невір’я в нього приведе до Вогню. Аллах говорить:

وَمَن لَّمۡ يُؤۡمِنۢ بِٱللَّهِ وَرَسُولِهِۦ فَإِنَّآ أَعۡتَدۡنَا لِلۡكَٰفِرِينَ سَعِيرٗا

«Якщо хто не увірує в Аллаха і Його Посланця, то адже Ми приготували невіруючим Полум’я» (48:13).

5 — Людям велено слідувати цьому Посланню аж до Судного часу.

6 — Слідування Посланню рятує від нещасного життя в цьому світі, а нехтування Посланням веде до страждань як в цьому світі, так і в Наступному. Аллах говорить:

فَمَنِ ٱتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشۡقَىٰ ١٢٣ وَمَنۡ أَعۡرَضَ عَن ذِكۡرِي فَإِنَّ لَهُۥ مَعِيشَةٗ ضَنكٗا وَنَحۡشُرُهُۥ يَوۡمَ ٱلۡقِيَٰمَةِ أَعۡمَىٰ ١٢٤ قَالَ رَبِّ لِمَ حَشَرۡتَنِيٓ أَعۡمَىٰ وَقَدۡ كُنتُ بَصِيرٗا ١٢٥ قَالَ كَذَٰلِكَ أَتَتۡكَ ءَايَٰتُنَا فَنَسِيتَهَاۖ وَكَذَٰلِكَ ٱلۡيَوۡمَ تُنسَىٰ

«Усілякий, хто послідує Моєму вірному керівництву, не опиниться заблудшим і нещасним. А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя, а в День воскресіння Ми воскресимо його сліпим». І скаже він: «Господи! Чому Ти воскресив мене сліпим, якщо раніше я був зрячим?». Аллах скаже: «Ось так! Наші знамення явились до тебе, але ти забув їх. Таким же чином сьогодні ти сам будеш забутий»» (20:123–126).

Посланець Аллаха ﷺ сказав:

تَرَكْتُ فِيكُمْ مَا إِنْ تَمَسَّكْتُمْ بِهِ لَنْ تَضِلُّوا بَعْدِي أَبَداً: كِتَابَ اللهِ وَسُنَّتِي

«Я залишив серед вас дві речі, тримаючись за які, ви не зіб’єтесь з прямого шляху — Книгу Аллаха і Сунну Його Посланця!».

Нам же залишається слідувати прикладу Посланця Аллаха ﷺ, як про це сказав Аллах:

قُلۡ إِن كُنتُمۡ تُحِبُّونَ ٱللَّهَ فَٱتَّبِعُونِي يُحۡبِبۡكُمُ ٱللَّهُ وَيَغۡفِرۡ لَكُمۡ ذُنُوبَكُمۡۚ

«Скажи: «Якщо ви любите Аллаха, то слідуйте за мною, і тоді Аллах полюбить вас і пробачить вам ваші гріхи» (3:31).

 

Головний редактор журналу «Аль-Ваъй»
випуск №6
1408 р.х./1987 р.

Головне меню