Вибори в Пакистані

Відповіді на питання
Друкарня

Відповідь на питання

Питання: «Видний партійний діяч заявив, що дві найбільші партії Пакистану — «Пакистанська мусульманська ліга» і «Пакистанська народна партія» зустрінуться в понеділок, щоб обговорити формування коаліційного уряду після виборів, в яких жодна із партій на тлі політичної і економічної нестабільності в країні не набрала потрібної кількості голосів. Данні переговори стануть п’ятим раундом переговорів про формування коаліційного уряду» (Reuters, 19.02.2024).

Пакистанські вибори пройшли 8 лютого 2024 року після їх перенесення. Чи означає зустріч, яка пройшла у понеділок, відстороненням партії «Рух за справедливість» від влади? І чи є звинувачення в фальсифікації і маніпулюванні виборами реальними? Якими є перспективи Пакистану після виборів?

Відповідь: Вибори в Пакистані пройшли з відстрочкою в декілька місяців. (Остаточні результати, об’явлені у неділю, показали, що незалежні кандидати отримали 101 місце, партія колишнього прем’єр-міністра Наваза Шаріфа «Пакистанська мусульманська ліга» отримала 75 місць, «Народна партія» під керівництвом Білавала Бхутто Зардарі отримала 54 місця, а «Об’єднаний національний рух» — 17 місць (AlJazeera.Net, 2024/02/11)). Ці вибори повинні були привести країну до політичної стабільності після хаосу, який виник внаслідок імпічменту з подальшим відстороненням Імрана Хана. Його місце зайняв Шахбаз Шаріф, брат Наваза Шаріфа, від «Пакистанської мусульманської ліги», після чого в країні спалахнули бурхливі протести. Щодо майбутнього Пакистану після виборів, то для розуміння цього необхідно розглянути наступні питання:

1. Пакистан є однією із найбільш важливих ісламських країн. Чисельність його населення складає 250 мільйонів людей, що є великим людським ресурсом, необхідним для розкручування економічного колеса і для поповнення армії. Таким чином, Пакистан відрізняється унікальним поєднанням людських ресурсів, військової міці і стратегічного розташування.

2. Сьогодні Пакистан вважається однією із найбідніших країн світу, незважаючи на наявність плодючих сільськогосподарських земель і водних ресурсів, а також незважаючи на промислові можливості і людський потенціал, які здатні підняти економіку у світовому масштабі. Це обумовлено політикою, просуваємою США по відношенню до Пакистану, корупцією в усіх органах влади, а також поширеним недугом підкореної ментальності і залежності від інших країн, таких як Китай чи Америка. Усе це є перешкодою перед будь-якими спробами досягнення економічного розвитку. Країна постраждала від катастрофічної повені в 2022 році, яка знищила сільськогосподарські угіддя, уряд же виявився неспроможним запропонувати які-небудь дієві рішення цієї проблеми. Окрім поразки в економіці, протягом десятиріч пакистанська влада зазнала повного краху в усіх інших областях.

3. Дух ісламського джихаду в Пакистані спалахнув до такої міри, що устрашив увесь світ. Цьому сприяв конфлікт в Кашмірі, а також радянська, а згодом і американська окупація Афганістану. Багато подій, які відбувались протягом десятиріч, зміцнили непохитний бойовий дух, який виходить із ісламської акиди в пакистанському народі. В Пакистані з’явилось багато ісламських джихадістських рухів, мета яких — звільнення Кашміру і Афганістану, а також лунали заклики до підтримки мусульман по усьому світу. В країні зміцнились рухи, які Захід називає «політичним ісламом», найвідомішим із яких є рух, який закликає до встановлення Халіфату. Усе це привело до того, що Пакистан, поряд з сусіднім Афганістаном, став другим центром ісламського політичного впливу після Близького Сходу.

4. Пакистанська військова міць є значною силою, оснащеною смертоносною зброєю і володіючою ядерним потенціалом, з яким неможна не рахуватись. Причиною цьому послужив тривалий конфлікт з Індією. Зараз США направляють пакистанську армію до громадянської війни всередині країни, зіштовхуючи її з рухом Талібан, який повернув собі владу в Афганістані в 2021 році, і штовхає її до іранських кордонів. Усе це робиться для того, щоб дати Індії можливість брати участь в американській стратегії по стримуванню Китаю, щоб той був зайнятий потенційними військовими конфліктами з Індією. Раніше Америка використовувала Пакистан як коридор для своїх військ в Афганістане в період з 2001 по 2021 рік. Незважаючи на усе це і на те, що військове і політичне керівництво Пакистану легко піддається впливу Америки, США постійно занепокоєні стратегічними ризиками, пов’язаними з міццю пакистанської армії. Тому президент США Байден назвав Пакистан «однією із найнебезпечніших країн у світі» (Euro News Arabic, 15 жовтня 2022 року).

5. Важливості Пакистану додає іще і те, що Китай, який є головним міжнародним конкурентом США, приділяє цій країні особливу увагу. Він підтримує Пакистан у його протистоянні з Індією, постачає йому зброю і інвестує в нього десятки мільярдів доларів у виді кредитів і грантів для підтримки інфраструктури, доріг, портів і промисловості. Незважаючи на те, що США мають контроль і вплив над Пакистаном, вони з недовірою ставляться до дій Китаю і його інвестиціям в Пакистан.

6. Виходячи із вищевикладених фактів, перше що необхідно розуміти при розгляді політичних подій в Пакистані — це те, що Америка зосередила свою увагу на пакистанській армії та її військовому керівництві як на ключовому елементі контролю і впливу в Пакистані. Одним із яскравих прикладів американського контролю військового керівництва в Пакистані є відволікання країни від конфлікту і війни з Індією, незважаючи на триваючі провокації і ескалацію з боку Індії в Кашмірі. Прикладом цьому є так само підштовхування пакистанської армії до громадянської війни і розпалювання війни на північному заході Пакистану з метою знищення муджахідів, які підтримали своїх братів-афганців під час американської окупації Афганістану, сюди ж відносяться і зіткнення з Афганістаном, які час від часу трапляються. До них також можна віднести і те, що Пакистан був вхідними дверима для американського вторгнення до Афганістану. Таким чином, американський контроль над військовим керівництвом Пакистану зробив із країни американського васала.

7. Пакистанські військові повністю контролюють країну, втручаючись в політичне і партійне життя держави, а коли ситуація виходить з-під контролю, вони, за допомогою військового перевороту, скидають правителів. Влада в країні чергувалась між партіями «Пакистанська мусульманська ліга» і «Народна партія Пакистану». Перша партія вважається правою, маючи широку підтримку в Пенджабі, а друга лівою, підтримуваною в Сіндомі. Через провальне правління цих партій протягом усієї історії і через те, що лідери обох партій погрузли в корупції, а також з причини того, що лідери цих партій були вихідцями із феодальних землевласників Пакистану, усе це викликало невдоволення серед народу і штовхало людей у бік ісламських політичних рухів, після чого військові вирішили змінити правління, привівши до влади Імрана Хана, лідера відносно невеликої партії на той час «Рух за справедливість». На тлі серйозних звинувачень і судових процесів проти колишнього прем’єр-міністра і лідера «Мусульманської ліги» Наваза Шаріфа, Хан виступав проти корупції, після чого «Рух за справедливість» виграв парламентські вибори і в 2018 році він став прем’єр-міністром.

8. Це було періодом, коли пакистанські суди переслідували колишнього прем’єр-міністра Наваза Шаріфа, звинувачуючи його в корупції. Після визнання Верховним судом його винності в корупції, пов’язаної з ухиленням від сплати податків і постанови про позбавлення його права залишатись на своєму посту, у червні 2017 року Наваз Шаріф подав у відставку. У липні 2018 року він був засуджений до десяти рокам взяття під варту. «Наваз Шаріф звинуватив голову озброєних сил Камара Джаведа Баджву у скиненні його з посту прем’єр-міністра, в спричиненні тиску на суди і в приведенні до влади уряду Імрана Хана на виборах 2018 року» (Reuters, 17 жовтня 2020 року)». Таким чином, такі події, як скинення Наваза Шаріфа, судове переслідування і проведення виборів у той час, коли він знаходився за ґратами, відбулись за рішенням військових. Разом з тим, долучення Імрана Хана, лідера не такої вже великої партії «Рух за справедливість» у якості альтернативи двом крупним пакистанським партіям, також було рішенням військових.

9. Навазу Шаріфу, який відбував тюремне ув’язнення, дозволили вирушити до Великобританії на лікування за умовою, що після лікування він повернеться до Пакистану, щоб відбути свій строк. Проте після того, як військові змістили Імрана Хана (ми писали про це у відповіді на питання «Америка заміняє своїх агентів в Пакистані» від 05.05.2022 р.), вони почали усувати перешкоди для повернення Наваза Шаріфа у владу. Після скинення Імрана Хана в 2022 році, на пост тимчасового прем’єр-міністра до проведення виборів був призначений брат Наваза, Шахбаз Шаріф. Окрім цього, суд в Ісламабаді іще до повернення в країну Наваза Шаріфа виніс рішення про його звільнення під заставу, а у червні 2023 року парламент прийняв закон, скоротивши строк заборони балотуватись в парламент з довічного до 5 років. Це дозволило Навазу Шаріфу повернутись в країну і, після помилування його судом, знов взяти участи в виборах (Independent Arabiya, 27 жовтня 2023 року). Так, Наваз Шаріф знов став «чистим» політиком і висунув свою кандидатуру на виборах від своєї партії «Мусульманська ліга», у той час як його брат Шахбаз очолював тимчасовий уряд, відповідальний за проведення виборів (за даними Independent Arabiya, 10 лютого 2024 року). Згідно тому ж джерелу, Наваз Шаріф повернувся в країну після «домовленості» з військовим керівництвом про те, щоб в четвертий раз зайняти пост прем’єр-міністра. Партії «Рух за справедливість» і «Пакистанська народна партія» заявили про те, що офіційна церемонія зустрічі Наваза Шаріфа після його повернення свідчить про наявність домовленості між ним і військовим керівництвом.

10. Щодо Імрана Хана, то сьогодні він перебуває у в’язниці, йому винесений звинувачувальний вирок за декількома статтями, внаслідок чого він був позбавлений права балотуватись на виборах, а его партії «Рух за справедливість» було заборонено брати участь в виборах як політичній силі. Таким чином стає ясно, як регулюється політичний баланс в Пакистані. Сьогодні (2024 рік) Імран Хан опинився в такій же ситуації, що й Наваз Шаріф в 2018 році, а Наваз Шаріф повернувся знов до влади після того, як усі перешкоди для цього були усунуті, як ми про це сказали вище. Усе це демонструє те, що командування пакистанською армією маніпулює парламентськими виборами і політичними партіями, які прагнуть до прихильності військових заради приходу до влади. І це зовсім не секрет, що командуючий армією посадив до в’язниці Наваза Шаріфа і привів до влади Імрана Хана, а потім посадив у в’язницю Імрана Хана і повернув до влади Наваза Шаріфа! Так, з метою догодити американським інтересам, маніпулюють політиками-дилетантами, які прагнуть роздобути владу з хиткою основою! І як тільки вони перестають бути корисними, їх викидають на смітник чи у в’язницю!

11. Військове керівництво усілякими можливими способами контролює державу, а разом з нею і вибори. Так, держава визнала, що зв’язок і інтернет були відключені в деяких районах, пояснивши це необхідністю запобігання безладам в день виборів! Окрім того, держава вирішує питання встановлення виборчих округів на основі свого перепису населення, таким чином маючи можливість збільшувати або зменшувати округи на користь певних партій, маючих в тих чи інших округах підтримку! Вибори як раз і були перенесені з серпня 2023 року на лютий 2024 року під приводом перегляду виборчих округів на основі останнього перепису населення. Таким чином, лідери партій, які чергуються у владі, повинні підкоритись Америці і служити їй, а той, хто відхилиться від цієї лінії або спробує це зробити, або ж викличе невдоволення армії, стикнеться зі змовами, судовим переслідуванням, звинуваченнями в корупції до того часу, поки не опиниться за ґратами. Тому усі ці партії бажають догодити військовому керівництву, яке є агентом Америки. Ці партії можуть конкурувати між собою на місцевому рівні, щоб армія могла вибрати найбільш підходящого для себе прем’єра.

12. Військові не перешкоджають обговоренню результатів виборів, щоб показати, що результати не контрольовані ними! Так справа обстояла з Навазом Шаріфом і Імраном Ханом, колишніми прем’єр-міністрами Пакистану, кожен із них об’явив про свою перемогу на всезагальних виборах в п’ятницю (independent arabia від 10.02.2024р.). На думку «Руху за справедливість», отримані незалежними кандидатами 101 місце, більшість із яких його прибічники, є найбільшим числом місць, отриманих однією партією, що дає йому право очолити процес формування уряду. Проте «Пакистанська мусульманська ліга» під керівництвом Наваза Шаріфа, яка отримала 75 місць в парламенті, заявляє, що саме вона, як політична партія, перемогла на виборах. Це підтверджується і заявою командуючого армією, який закликав усі політичні партії (блоки) до об’єднання у боротьбі з хаосом. Це означає, що члени «Руху за справедливість» Імрана Хана, незважаючи на велику кількість місць в парламенті, офіційно вважаються незалежними кандидатами, а не політичною партією, тому «законне» право формувати коаліційний уряд належить партії Наваза Шаріфа.

13. Деякі офіційні особи визнали, що «на виборах мали місце фальсифікації». Ліакат Алі Чатта, урядовий комісар у місті Равалпінді (до південному сходу від Ісламабада), зізнався в фальсифікації результатів виборів, які проходили під його наглядом у місті Равалпінді: «Ми зробили програлими незалежних кандидатів, які отримали від 70 000 до 80 000 голосів, підкинувши фальшиві бюлетені». В своєму листі Чатта також заявив, що іде у відставку зі свого посту, оскільки був глибоко втягнутий в «серйозні фальсифікації загальнонаціональних виборів 2024 року». У відповідь на ствердження Чатти Пакистанська виборча комісія заявила, що «вона рішуче відкидає звинувачення проти неї та її голови». А також запевнила, що «проведе розслідування по цьому питанню якомога швидше» (Аль-Джазіра, 17.02.2024р.). Після звільнення Наваза Шаріфа із в’язниці і дозволу йому балотуватись від своєї партії, командуючий озброєними силами, по усій видимості, готує підґрунтя для його прем’єрства: «видний партійний діяч заявив, що дві найбільші партії Пакистану — «Пакистанська мусульманська ліга» і «Пакистанська народна партія» зустрінуться в понеділок, щоб обговорити формування коаліційного уряду після виборів, де на тлі політичної і економічної нестабільності в країні жодна із партій не набрала потрібної кількості голосів. Дані переговори стануть п’ятим раундом обговорень по формуванню коаліційного уряду. В даний час ведуться переговори з метою переконати «Пакистанську народну партію» приєднатись до уряду і зайняти міністерські пости в межах декількох пропозицій по розділенню влади між двома партіями. Новий уряд також може стикнутись з додатковими політичними напруженнями, оскільки позапартійні члени парламенту, підтримувані колишнім прем’єр-міністром, а нині ув’язненим Імраном Ханом, складають немалу групу парламентарів в законодавчому зібрання» (Reuters, 2024/02/19). Звідси стає ясним, що командування озброєних сил сьогодні робить переможцем того, кого захоче, а завтра зробить його програлим і позбавить свободи, і т.д..

أَلَا سَاءَ مَا يَحْكُمُون

«Воістину, огидні їх рішення!»

14. В реальності подібні серйозні маніпуляції з урядом в Пакистані з боку маріонеткового військового керівництва на тлі політичного хаосу, якщо він буде тривати, можуть підірвати стабільність в країні. Усе це може підштовхнути щирих синів пакистанської армії і, у цілому, весь Пакистан до повстання, щоб покласти край підкоренню країни Америці і встановити правління законами Аллаха, Праведний Халіфат, обіцяний Всемогутнім Аллахом:

وَعَدَ اللهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ

«Аллах обіцяв тим із вас, які увірували і робили праведні діяння, що Він неодмінно зробить їх намісниками на землі, подібно тому, як Він зробив намісниками тих, хто був до них» (24:55).

і те, що після деспотичного правління, в якому ми зараз знаходимось, буде Праведний Халіф, як обіцяв Посланець Аллаха, мир йому і благословення Аллаха:

… ثُمَّ تَكُونُ مُلْكاً جَبْرِيَّةً فَتَكُونُ مَا شَاءَ اللهُ أَنْ تَكُونَ ثُمَّ يَرْفَعُهَا إِذَا شَاءَ أَنْ يَرْفَعَهَا ثُمَّ تَكُونُ خِلَافَةً عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ ثُمَّ سَكَتَ

«...Потім прийде період деспотичного правління, яке триватиме стільки, скільки побажає Аллах. Потім, коли побажає Аллах, воно припиниться. А потів знов прийде період Халіфату, заснованого на методі пророцтва, а після він замовчав» (Ахмад).

Виконання цієї великої справи чекають від Ісламської Умми в усьому світі. Тим більше, що Пакистан був утворений на основі Ісламу, увесь його народ і армія люблять Іслам і мусульман. Залежність пакистанських правителів і воєначальників від Америки нічого не варте порівняно з любов’ю його народу до Ісламу, тому кінець буде за богобоязливими. Якщо вони зі старанністю і щиро допоможуть релігії Аллаха, то Аллах неодмінно допоможе їм!

وَسَيَعْلَمُ الَّذِينَ ظَلَمُوا أَيَّ مُنْقَلَبٍ يَنْقَلِبُونَ

«А ті, які вчиняють несправедливо, скоро дізнаються, куди вони повернуться» (26:227).


10 Шабана 1445 р. х.
20.02.2024 р.

Головне меню