Ні – альянсу, заснованому на вигоді! Так – альянсу щирої Умми!

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Туреччина готується до президентських і парламентських виборів, які відбудуться у неділю 14 травня 2023 році.

В цій вибори увійде найбільша кількість альянсів в історії країни. На виборах візьмуть участь чотири крупні коаліції, а саме: Народний альянс, Національний альянс, Альянс праці і свободи і Альянс пращурів. Народний альянс очолить Ердоган, Національний альянс — Кемаль Киличдароглу, Альянс пращурів — Сінан Оган. Незважаючи на те, що Альянс праці і свободи іще не був офіційно об’явлений, в альянсі заявили, що підтримають кандидата від Національного альянсу — Кемаля Киличдароглу (Агентство «Анадолу» 27.03.2023г.).

Коментар: Нам залишилось півтора місяця до демократичних виборів, на яких, як стверджується, народ вибирає подальшу долю. Як і в будь-який виборчий період, між демократичними партіями укладаються угоди: щоб максимально використати владу, з’являються союзи, які позбавлені яких-небудь «червоних ліній». Консервативні партії об’єднались з антиісламістськими кемалістами, а курдські націоналісти об’єднались з турецькими націоналістами. Так звані соціалістичні партії вирішили підтримати капіталістичні партії. Інакше кажучи, незрозуміло, чия рука в чиїй кишені … Слабке розуміння політики, яке характеризується фразою «Учора — це учора, сьогодні — це сьогодні», повністю оточило турецьку політику.

Політики в Туреччині, опираючись на ідею «як нам обдурити виборців і що ми можемо їм пообіцяти, щоб вони проголосували за нас», не думають про народ і покращення його життя. Даний підхід розглядає усі засоби як припустимі для досягнення і збереження влади, говорячи: «24 години — це довгий строк для політики». Політичні партії з таким підходом неможна назвати політичними, оскільки їх двері завжди відкриті для договорів. У них немає власних політичних амбіцій, тому вони приймають сторону, яка запропонує більш вигідну пропозицію.

Зокрема, завдяки формулі 50 + 1, застосованої після 2018 рокую крупні партії перетворили дрібні партії в засіб для ведення переговорів. Таким чином, особистий інтерес став формальністю. Найжахливіше в цій ситуації те, що безпринципна політика запроваджувалась в свідомість суспільства.

Ця порочна демократична система, з якої б сторони до неї не підійти, формує в людині певні якості. Тому, незалежно від того, чи є чоловік мусульманином, консерватором, демократом, націоналістом, либералом или соціалістом, — усі його дії ґрунтуються на особистій вигоді і інтересах. Якщо країна повна такими політиками і партіями, то її положення з кожним днем буде тільки погіршуватись. Партії режиму розігрівають застарілу і неспроможну модель правління, потім подають її народу як дещо нове. Деякі отримують владу, деякі посаду, деякі репутацію, деякі визнання і популярність, але в будь-якому випадку, народ і країна завжди в програші.

Якщо говорити про необхідну і ефективну політику — то це пропозиція правильних і всеохоплюючих рішень проблем суспільства на основі Ісламу. А також збереження ідеї ісламського правління в нашій Уммі, щоб зробити її питанням життя і смерті. Необхідно постійно пам’ятати, що порочна демократична система, це не тільки система, яка надала панування народу. Навпаки, це іще і брехлива колоніальна система, яка збагачує можновладців і володарів величезного капіталу. Політика — це управління справами людей як всередині країни, такі за її межами на основі певної ідеї. Для мусульман ця ідея відома, і це — акида і закони Шаріату, які реалізуються в житті державою Халіфат. Тому, справжній політик це той, хто закликає до розвитку суспільства на основі Ісламу у затишку Праведного Халіфату. Справжній і щирий альянс — це альянс Умми, який гарантує політичну єдність, єдиний погляд і мірило вчинків.

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوى وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْاِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُوا اللّٰهَ اِنَّ اللّٰهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

«Допомагайте один одному в благочесті і богобоязливості, але не допомагайте один одному в гріху і зазіханні. Бійтесь Аллаха, адже Аллах суворий у покаранні» (5:2).

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Мухаммад Амін Йілдирим
23 Рамадана 1444 р.х.
14 квітня 2023 р.

 

 

 

Головне меню