Будівлі, які повинні були стояти, рухнули через порушення будівельних стандартів

Новини та коментарі
Друкарня

У Туреччині зростає гнів через те, що погане дотримання правил будівництва сприяло обрушенню багатьох будівель під час нещодавніх землетрусів, - повідомляє BBC News. BBC вивчила приклади нещодавно побудованих блоків, які рухнули під час останньої катастрофи.

Так, одна будівля в Малатьє була побудована у минулому році, і в соціальних мережах були поширені скріншоти рекламі, в якій говорилось, що воно «зведено відповідно до останніх вимог до сейсмостійкості». Зараз від цієї об’яви не залишилось і сліду, але декілька людей зробили фотографії і відео і розташували їх в Інтернеті.

Іще один нещодавно побудований багатоквартирний дім у портовому місті Іскандерун був сильно зруйнований. Будівельна компанія цієї будівлі опублікувала зображення, на якому видно, що його будівництво було завершено у 2019 році.

Інша будівля, відкрита в Антакьє у 2019 році, як видно на знімку, підтвердженому BBC – комплекс Гучлу Бахче також сильно постраждав внаслідок землетрусу.

Хоча землетруси були потужними, експерти говорять, що правильно побудовані будівлі повинні були встояти.

Будівельні норми були підсилені після попередніх стихійних лих, останній раз у 2018 році. Більш суворі стандарти безпеки були також введені після землетрусу 1999 року навколо міста Ізміт на північному заході країни, внаслідок якого загинуло 17 000 людей. Останні правила вимагають, щоб конструкції у сейсмонебезпечних регіонах використовували високоякісний бетон, армований стальними стрижнями. Колони і балки повинні бути розподілені так, щоб ефективно поглинати вплив землетрусів. Проте цих законів погано дотримуються.

Уряд періодично надає «будівельні амністії» – фактично юридичні винятки при сплаті мита для тих будівель, які побудовані без необхідних сертифікатів безпеки. Вони були прийняті з 1960-х років (останній раз у 2018 році). Критики давно попереджали, що такі амністії чреваті катастрофою у випадку крупного землетрусу.

За словами Пелін Пінар Гірітлі-оглу, голови Стамбульського союзу палат турецьких інженерів і архітекторів містобудівної палати, до 75 000 будівель у постраждалій від землетрусу зоні на півдні Туреччини отримали будівельну амністію. Усього за декілька днів до останньої катастрофи турецькі ЗМІ повідомили, що в парламенті очікується схвалення нового законопроекту, який надасть додаткову амністію для нещодавніх будівельних робіт.

Раніше в цьому році геолог Джелал Сенгор заявив, що введення подібних будівельних амністій у країні, яка роздирається лініями розлому, рівносильне «злочину».

Джерело: https://www.bbc.com/news/64568826

Коментар: Дані ствердження, хоча і лунають нерідко із вуст проанглійської опозиції, є дуже серйозним звинуваченням на адресу Ердогана і його партії, які змінили залежність Туреччини від Англії до залежності від США.

Адже порочна практика «будівельних амністій» приймалась і неодноразово підтверджувалась за рівні закону парламентом Турецької Республіки, навіть незважаючи на попередній гіркий досвід подібних руйнівних землетрусів.

Але, насправді, проблема полягає у запровадженні капіталістичної системи, де влада, незважаючи на те, що позиціонує себе як обрана народом, обслуговує інтереси представників крупного капіталу, яких не цікавить нічого, окрім вилучення максимальної вигоди. Тому ми бачимо, як турецький режим свідомо покриває порушення будівельними компаніями усіх стандартів і норм безпеки. У гонитві за вигодою, вони максимально заощаджують на виробничих витратах, використовуючи неякісні, але більш дешеві матеріали, або ж взагалі ігноруючи обов’язкові до застосування технології будівництва в сейсмонебезпечних зонах.

По суті, прийняття режимом Туреччини чергової «будівельної амністії» – це роздача будівельним компаніям індульгенцій, звільнюючих від відповідальності за майбутнє. Це злочин, який іще гірше і небезпечніше, аніж шахрайство і корупція. Адже, якщо звичайна амністія – це приймаєме державою рішення про пом’якшення чи звільнення від покарання за вже скоєні злочини, то трагічні наслідки нехтування будівельними нормами проявляться після того, як винні будуть прощені за скоєні правопорушення. Десятки тисяч родин, обдурені рекламою, на останні заощадження придбали квартири в цих «замках на піску», які стали для них смертельною пасткою.

Правлячий режим Туреччини, чия вина не обмежується некомпетентністю і халатністю, є прямим співучасником цього злочину. Адже прийняття на державному рівні т.з. «будівельної амністії» свідчить, що вони знали про усі порушення, допущені при будівництві. Проте, щоб володарі будівельних компаній не позбавились прибутку, вони не примусили їх знести неякісні будівлі, а дозволили продати, не попередивши громадян про небезпеку, яка їм загрожувала.

О, Аллах, позбав Ісламську Умму у цілому і мусульман Туреччини зокрема, від правителів, які ставлять турботу про своє благополуччя і багатство вище турботи про своїх підопічних.

 

Мустафа Амін
Член Інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Україні
09.02.2023

Головне меню