Ефіопія відмовляється визнати історичні права Єгипту на Нил

Огляд новин «Ар-Рая»
Друкарня

Уперше два ефіопських міністри розкрили реальні наміри своєї країни у відношенні кризи греблі «Відродження». Згідно тому, що було опубліковано на офіційні сторінці МЗС Ефіопії у «Facebook», міністри підтвердили відмову Аддіс-Абеби визнати історичні права Єгипту на річку у Нил.

Про це повідомляється на сайті «Masrawy» 27.05.2020.

У своєму виступі перед представниками політичних партій і священнослужителями про хід мирних переговорів і нинішньої ситуації міністр водних ресурсів, іригації та енергетики Ефіопії Селеши Бекеле заявив, що трибічні переговори про греблю «були затьмарені прагненням Єгипту утвердити так звані «історичні права», які не можуть бути прийняті ані Ефіопією ані якою-небудь іншою країною Нилу».

Міністр закордонних справ Ефіопії Геду Андаргачеу додав, що «позиція його країни непохитна відносно справедливого і розумного використання своїх водних ресурсів згідно з принципами, узгодженими у співпраці, і вона не завдає ніякої серйозної шкоди».

У ході переговорів з Ефіопією Єгипет наполягає на необхідності збереження за ним історичного права на води Нилу, що передбачено міжнародними угодами, перш за усе, угодою 1959 року, згідно якої частка Єгипту в воді Нилу складає 55,5 мільярди кубометрів на рік.

«Ар-Рая»: варто відзначити, що Ефіопія будує греблю «Відродження» для контролю над водами Нилу, які вважаються життєво необхідними для Єгипту. Проте позиція Єгипту стала дуже слабкою при правлінні ас-Сісі. При цьому Ефіопія слідує Америці, як і єгипетський режим. І ці дві країни звернулись до Америки з проханням про втручання у вирішення проблеми.

Америка запропонувала своє рішення, згідно якому Ефіопія наповнює греблю на протязі 5 років за винятком періодів посухи. Також Америка бере на себе технічний нагляд над будівництвом решти частини греблі за участю єгипетських експертів. І Америка надає Ефіопії грант у розмірі одного мільярду доларі на додаток до списання частини боргів.

Усе це повинно підсилити американський вплив у регіоні і зв’язати з нею режими, щоб вони більше не могли вирватись із її рук. Так Америка зможе використати одну країну долини Нилу проти іншої, якщо яка-небудь країна вирішить не підкорятись їй або якщо у якій-небудь країні трапляться зміни, особливо враховуючи те, що увесь регіон є ісламським.

 

Огляд новин Газета «Ар-Рая»
03.06.2020

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню